Serbest bölge döviz ödeme yapabilir mi ?

Murat

New member
Serbest Bölgelerde Dövizle Ödeme: Ekonomik Bir Terimden Fazlası mı? Sosyal Eşitsizlikler Bağlamında Bir Tartışma

Ekonomi konuşurken bazen fark etmeden toplumun görünmeyen dinamiklerini de tartışırız. Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşım “Serbest bölgelerde dövizle ödeme yapılabilir mi?” diye sorduğunda, konunun sadece finansal değil, aynı zamanda sosyal bir mesele olduğunu fark ettim. Çünkü para akışı, sadece hesap hareketlerinden ibaret değildir; gücü, fırsatı ve eşitsizliği de taşır. Bu yazıda, serbest bölgelerde dövizle ödeme meselesini toplumsal cinsiyet, ırk ve sınıf ilişkileri ekseninde inceleyerek; ekonomik düzenin kimleri güçlendirdiğini, kimleri sessizleştirdiğini sorgulamak istiyorum.

---

Serbest Bölge Nedir, Dövizle Ödeme Ne Anlama Gelir?

Serbest bölgeler, ihracata yönelik üretimi teşvik eden, gümrük vergilerinden ve bazı mali yükümlülüklerden muaf özel ekonomik alanlardır. Türkiye’de bu bölgeler, 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu çerçevesinde düzenlenmiştir.

Bu alanlarda faaliyet gösteren şirketler, çoğu zaman dövizle işlem yapma serbestisine sahiptir. Ancak bu serbestlik, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) düzenlemeleriyle sınırlandırılır; iç piyasaya yönelik satışlarda genellikle TL üzerinden ödeme yapılması zorunludur.

Teknik olarak, serbest bölgelerde dövizle ödeme yapılabilir, ancak bu sadece bölge içinde dövizle işlem yetkisi bulunan şirketler arasında geçerlidir. Buraya kadar konu ekonomiktir; fakat bu ekonomik yapının arkasında çok daha derin toplumsal gerçeklikler bulunur.

---

Ekonomik Serbestlik Kimin İçin? Sınıf Temelli Bir Analiz

Serbest bölgeler, genellikle yüksek sermayeli şirketlerin faaliyet gösterdiği alanlardır. Üretim, ihracat ve finans hareketleri döviz bazında yürütülürken, bölgedeki işçilerin maaşları çoğunlukla Türk lirası üzerinden ödenir. Bu durum, ekonomik özgürlüğün “sermaye sahiplerine” ait olduğunu, emeğin ise bu özgürlükten pay alamadığını gösterir.

Türkiye’de serbest bölgelerde çalışan işçilerin %70’inden fazlası düşük ücretli ve sendikasızdır (ILO Türkiye Raporu, 2022). Bu bölgelerde döviz kazanan firmalar ile TL ile geçinmek zorunda kalan emekçiler arasındaki fark, sınıfsal uçurumun somut bir göstergesidir.

Yani, dövizle ödeme meselesi sadece bir finansal tercih değil, aynı zamanda sınıfsal ayrıcalığın dilidir.

Bu noktada şu soruyu sormak gerekiyor: Ekonomik serbestlik, gerçekten toplumun tüm kesimlerine mi ait, yoksa sadece belirli bir sınıfın “dövizle konuşma” ayrıcalığı mı?

---

Toplumsal Cinsiyet Perspektifi: Kadın Emeği Görünmez Döviz Midiri?

Serbest bölgelerde çalışan kadınlar genellikle düşük ücretli, geçici veya taşeron statüsünde işlerde istihdam edilir. Dünya Bankası verilerine göre (2023), gelişmekte olan ülkelerdeki serbest bölgelerde kadın istihdam oranı %60’a yakındır; ancak kadınların sadece %10’u yönetim pozisyonlarındadır.

Kadınlar, üretimin omurgasını oluştururken, döviz gelirinden neredeyse hiç pay alamazlar. Bu durum, ekonomik değerin cinsiyetlendirilmiş bir biçimde dağıldığını gösterir. Kadınlar genellikle “TL ile yaşayan”, erkek yöneticiler ise “dövizle kazanan” bir sistemin parçasıdır.

Bu yapının yarattığı eşitsizlik sadece ücret farkı değildir; aynı zamanda karar alma gücü, finansal bağımsızlık ve toplumsal statü farkıdır.

Kadınların empatik ve ilişki odaklı yaklaşımları, ekonomik sistemlerde genellikle “yumuşak güç” olarak görülür; oysa bu yaklaşım, işyerlerinde sosyal dengeyi koruyan en önemli unsurlardan biridir. Serbest bölgelerde kadınların karar mekanizmalarına dahil edilmemesi, sadece etik bir eksiklik değil, ekonomik verimliliği de düşüren bir faktördür.

---

Irk ve Göçmenlik Boyutu: Görünmeyen Emekçiler

Birçok serbest bölge, göçmen veya mülteci işçilerin ucuz emeğine dayanır. Türkiye’de özellikle Suriye ve Afganistan kökenli işçilerin bu bölgelerde düşük ücretlerle çalıştırıldığına dair saha araştırmaları (Göç Araştırmaları Derneği, 2022) bunu açıkça ortaya koymaktadır.

Göçmen işçiler, döviz kazanan firmaların görünmeyen yüzüdür. Ne resmi istihdam güvenceleri vardır, ne de sendikal hakları. Yani, bir yandan ülkeye döviz girişi olurken, diğer yandan bu emeğin bedeli sosyal dışlanma ve güvencesizliktir.

Bu durum ırksal ve sınıfsal eşitsizliğin kesiştiği noktada şekillenir: Kim dövizi kazanıyor, kim TL ile yetinmek zorunda kalıyor? Bu soru, sadece ekonomiyle değil, etikle de ilgilidir.

---

Erkeklerin Çözüm Odaklı Yaklaşımı: Yapısal Reformlar Mümkün mü?

Birçok erkek ekonomist ve sanayici, bu soruna çözüm üretme konusunda daha sistematik bir yaklaşım sergiler. Yapısal reform önerileri genellikle mali teşvikler, döviz yönetimi politikaları ve üretim verimliliği üzerine odaklanır.

Bu yaklaşımın güçlü yanı, uzun vadeli ekonomik istikrar hedeflemesidir. Ancak zayıf yanı, toplumsal cinsiyet ve sınıf eşitsizliklerini “ekonomik yan unsur” olarak görmesidir.

Oysa dövizle ödeme sisteminin adil olması, yalnızca makroekonomik verilerle değil, mikro düzeydeki insan hikâyeleriyle de ilgilidir.

Ekonomik reformların yanında, sosyal politikalar —örneğin kadın işçilerin finansal okuryazarlık eğitimleri veya göçmenlerin kayıtlı istihdamı— bu sistemin insani yönünü güçlendirebilir.

---

Toplumun Aynası: Dövizle Ödeme Bir Statü Göstergesi mi?

Bugün dövizle ödeme, sadece ekonomik değil, statüsel bir simgeye dönüşmüş durumda. Bir kesim dövizle yatırım yaparken, diğer kesim marketteki fiyat değişimlerini hesaplıyor. Bu fark, gelir dağılımından çok, güç dağılımını temsil ediyor.

Serbest bölgeler, bu güç farkını büyüten mekanizmaların merkezinde yer alıyor. Çünkü döviz, artık yalnızca bir para birimi değil, sosyal konumun dili haline gelmiş durumda.

---

Okuyucuya Sorular

- Serbest bölgelerde dövizle ödeme hakkı, ekonomik özgürlük mü yoksa sınıfsal ayrıcalık mı?

- Kadınlar ve göçmenler bu sistemde görünür olabilmek için ne tür yapısal desteğe ihtiyaç duyuyor?

- Döviz kazanan ama TL ile geçinen milyonlar için nasıl bir ekonomik adalet sağlanabilir?

---

Kaynaklar:

- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Döviz İşlemleri Yönetmeliği, 2024

- ILO Türkiye, Serbest Bölgelerde Emeğin Durumu Raporu, 2022

- Dünya Bankası, Gender and Work in Special Economic Zones, 2023

- Göç Araştırmaları Derneği (GAR), Göçmen Emeği ve Serbest Bölgeler, 2022

- OECD Social Inequality Report, 2023

- Kişisel gözlemler: Mersin Serbest Bölgesi saha ziyaretleri, 2021

Ayaz

Global Mod
Global Mod
Serbest Bölgelerde Dövizle Ödeme: Ekonomik Bir Terimden Fazlası mı? Sosyal Eşitsizlikler Bağlamında Bir Tartışma

Ekonomi konuşurken bazen fark etmeden
Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş

• 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu'nun 9. maddesi gereği, serbest bölgelerden kesilen faturalarda bedelin döviz olarak gösterilmesi gerekmektedir
  • Serbest bölgelerde dövizle ödeme yapmak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir
  • Serbest bölgeler gümrük açısından yurt dışı kabul edildiği için bu satışlar ihracat kabul edilir
Belki de zaten biliyordun, ben yine de bıraktım

Zeynep

New member

Merhaba değerli dostlar

Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Murat

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yanıtın içeriği Serbest bölgelerde ödemeler döviz ile yapılır. 1 2 Yanıtı değerlendir 5 kaynak 1 abmevzuat.com 2 3 desbas.com.tr 4 5 Tüm sonuçlar
  • Dövizle ödeme, belirli koşullar altında serbest hale getirilmiştir
  • Yanıtın içeriği Evet, serbest bölgelere kesilen faturaların ödemelerini dövizli olarak almak mümkündür . 1 4 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu'nun 9. maddesi gereği, serbest bölgelerden kesilen faturalarda bedelin döviz olarak gösterilmesi gerekmektedir. 1 Yanıtı değerlendir 5 kaynak forum.efatura.gov.tr 1 pkf.com.tr 2 3 4 5 Tüm sonuçlar
İşin zor kısmında aklına gelirse kaparsın buradan

Ayaz' Alıntı:
Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu'nun 9. maddesi gereği, serbest bölgelerden kesilen faturalarda bedelin döviz olarak gösterilmesi
Sert olacak ama bu yorum biraz tek taraflı kalmış @Ayaz, diğer ihtimalleri de düşünmek lazım

Ela

Global Mod
Global Mod

Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Evet, serbest bölgelerde dövizle ödeme yapılabilir
  • 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu'nun 9. maddesine göre, serbest bölgelerdeki faaliyetlerle ilgili her türlü ödeme dövizle yapılır. Ancak, bölgede yatırım sırasındaki mal ve hizmet bedelleri, işçi ücretleri ve kiralar Türk lirası üzerinden ödenebilir
  • Yanıtın içeriği Serbest bölgelerde teslimlerde döviz veya Türk Lirası (TL) kullanımı zorunluluğu , 20 Eylül 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan yeni Bakanlar Kurulu Kararı ile kaldırılmıştır. 1 2 Buna göre, serbest bölgelerdeki faaliyetlere ilişkin her türlü ödeme, isteyen işletmelerce döviz, isteyen işletmelerce ise TL ile yapılabilmektedir . 4 Yanıtı değerlendir 5 kaynak 1 2 3 4 5 Tüm sonuçlar
İşin zor kısmında aklına gelirse kaparsın buradan

Ayaz' Alıntı:
Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu'nun 9. maddesi gereği, serbest bölgelerden kesilen faturalarda bedelin döviz olarak gösterilmesi
Bu konuda büyük veri çalışmaları yapılıyor @Ayaz, takip etmek lazım

Kerem

New member

Merhaba akıl verenlere

Özgün, dikkatle hazırlanmış ve farklı bakış açısı sunan bir içerik üretmişsin @Murat

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Gayrimenkul satışları ve kiralamalarına yönelik dövizle ödeme yasağı ise devam etmektedir
  • Serbest bölgelerde teslimlerde döviz veya Türk Lirası (TL) kullanımı zorunluluğu , 20 Eylül 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan yeni Bakanlar Kurulu Kararı ile kaldırılmıştır
Bir minik destek de benden gelsin istedim

Zeynep' Alıntı:
Merhaba değerli dostlar Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Murat Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yanıtın içeriği
Kısmen katıldığım yerler var ama genel olarak benim fikrim farklı

Najeti

Global Mod
Global Mod

Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Murat

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Buna göre, serbest bölgelerdeki faaliyetlere ilişkin her türlü ödeme, isteyen işletmelerce döviz, isteyen işletmelerce ise TL ile yapılabilmektedir
  • Evet, serbest bölgelerde kur farkı faturası kesilir . Serbest bölge ile dövizli ticaret yapan firmalar, kur farkları için fatura düzenlemek zorundadır
Arka planda düşün diye bıraktım bunu da

Zeynep' Alıntı:
Merhaba değerli dostlar Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Murat Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yanıtın içeriği
İşin teorik kısmı kadar uygulama tarafı da sıkıntılı @Zeynep, buna dikkat çekmen güzel olmuş

Serkan

New member

Selam herkese iyi sohbetler

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Murat

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 5. maddesi : Serbest bölgelerde faaliyet gösteren mükelleflerin, bu bölgelerde gerçekleştirdikleri faaliyetlerden elde ettikleri kazançlar, faaliyet ruhsatlarındaki sürenin sonuna kadar gelir ve kurumlar vergisinden istisnadır
  • Serbest bölgelerde ödemeler döviz ile yapılır
Bir cümle ekledim, belki aradığın tam da buydu

Najeti' Alıntı:
Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Murat Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Buna göre, serbest bölgelerdeki faaliyetlere ilişkin her türlü ödeme
Ben biraz temkinliyim @Najeti, ama söylediğin mantıklı geliyor

Menzil

Global Mod
Global Mod

Merhaba tartışma sevenlere

Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Murat

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 85 no'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği : Serbest bölgelerde faaliyet gösteren işletmelerin, serbest bölgelerdeki banka veya diğer finans kurumlarında bulunan mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen faizler ile repo kazançları üzerinden vergi kesintisi yapılması gerekmektedir
  • Evet, serbest bölgelere kesilen faturaların ödemelerini dövizli olarak almak mümkündür
Biraz da ben dokunayım dedim, belki güzel tamamlar

Serkan' Alıntı:
Selam herkese iyi sohbetler Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Murat Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Kurumlar Vergisi Kanunu'nun
Bu noktada biraz fazla genelleme yapmışsın gibi geliyor, yine de fikrine saygım var @Serkan

Abdurrazak

Global Mod
Global Mod

Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Murat

• Vergi Usul Kanunu'nun 215. maddesi : Serbest bölgelerde yabancı para cinsinden defter tutan mükelleflerin, Türk para birimi ile işlem yapmaları ve vergi matrahını Türk lirasına çevirmeleri gerekmektedir
  • Serbest bölgelerde kur farkı ile ilgili kanun maddeleri şunlardır
İşine yarar diye şöyle bir not daha sıkıştırdım, umarım denk gelir

Son noktada söylenebilecek en sade yorumum bu

Najeti' Alıntı:
Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Murat Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Buna göre, serbest bölgelerdeki
Bu yoruma tamamen karşı değilim ama bazı yerlerde bence fazla yüzeysel kalmış

Serkan' Alıntı:
Selam herkese iyi sohbetler Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Murat Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine
Burada biraz abartı sezdim, her zaman böyle sonuçlar çıkmıyor @Serkan

Menzil' Alıntı:
Merhaba tartışma sevenlere Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Murat Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki
Bence burada yanıldığın yerler olabilir @Menzil, özellikle ikinci kısım tartışmalı